Burung Belatuk (Meiglyptis tristis) yang Cedera.

Assalamualaikum dan salam sejahtera… Apa khabar? Semoga semua dalam keadaan bahagia dan bermotivasi tinggi.. hehehe =) Kali ini kami nak update lagi sesuatu dari blog lama ahli keluarga kami… Peristiwa pada 16 Julai 2010 yang lepas.. Masa tu tengah dalam kesibukan menyiapkan tugasan, adik-adik bawa ke bilik seekor burung yang da terluka diserang kucing.. Comel sangat..

Da macam tu, kami rawat la dia dengan Minyak Urut Serbaguna dari pakar herba yang merawat ahli keluarga kami. Alhamdulillah.. selepas beberapa jam, dah boleh terbang. Jadi kami lepaskan burung tu pada hari yang sama juga.. Kerana minat sangat nak tahu burung belatuk ni jenis ape.. rajinkan diri juga menggunakan “Google” utk cari nama saintifik burung ni selain dari cara nak selamatkan unggas yang tercedera.. Memang kurang dalam bahasa Melayu.. Takpe la.. Inggeris pun boleh.. Kat sini la kot kepentingannya belajar bahasa lain.. kerana ilmu =D,..

Aha… Rupanya ada banyak jenis woodpecker.. Subhanallah.. dan ada sejenis tu ble putar2 kepala dia.. wawawa… cuba tengok You Tube ni.. Comel kan?.. Yang dalam video ni jenis Wryneck Woodpecker (Jynx torquilla).. Memula kiter ingat belatuk ni jenis yang tu.. tapi lepas kaji2 balik, pengecaman paling tepat pada spesies Buff-rumped Woodpecker (Meiglyptes tristis) berdasarkan satu gambar google dimana ada belatuk bertanda merah dekat leher.. Cuba tengok pic belatuk yang kami jumpa dan kalau rajin Google la nama saintifiknya.. huhuhu.. (“,)

>

Oke.. Setakat ni perkongsian kami wat masa ni… Ada lagi nak cerita tentang herba, aktiviti kami yang lain.. Tapi kami kena siapkan perkara yang lebih penting dulu… Doakan kami ya… Insya-Allah… Jumpa lagi masa hadapan.. Wassalam..
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s