Serangga Apakah?

Assalamualaikum…. Apa khabar semua? Semoga semuanya dalam keadaan yang baik.. Amin~

Kredit untuk adik kiter, Apis a.k.a Aben
Lokasi: Pokok rambutan berhampiran pondok kolam ikan.

Musim buah durian baru habis di rumah kami… yang ada cuma tinggal rambutan gading ckit2… dalam masa mengambil rambutan, ahli keluarga kiter perasan satu koloni serangga.. masa kami pergi tengok ada 4 ekor.. Bersusun je… Cara jalan dia agak kelakar.. Boleh ke depan.. ke belakang.. =)

Subhanallah… Segala puji bagi Allah…Jadi kerana perasaan ingin tahu.. Kitorang pun meng’google’ la untuk mencari nama serangga ni.. Bermula dengan spesies mentadak mentadu sebab ingatkan keluarga mentadak berdasarkan mata merah yang besar, kepak besar…(actually kitorang tersilap.. yang merah tu bukan mata dia… hehe). Pastu, terjumpa “Dobsonfly”… Seakan-akan tapi masih tak sama,, Kepak je lebih kurang… Kemudian cari-cari, akhirnya ada gmbar serangga yang serupa bentuk namanya “Lantern Fly“. Serangga ni boleh mengeluarkan cahaya macam kelip2 tapi cahayanya di hujung kepala macam bawa tanglung.. Selanjutnya boleh baca kat sini kot… Wikipedia – Fulgoridae.
-Dari web orang lain.. xingat link-
Dan satu web yang menarik untuk dilawati.. ada haiwan dan serangga yang comel-comel, ada yang ngeri..
Oke… Setakat itu sahaja untuk kali ini… Semoga berjumpa lagi… Selamat menyambut bulan Ramadhan untuk semua umat Islam… Wassalam.. ^__^y
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s