Jus Rozel dan Isi Markisa :)

Hari ni.. 1 Mac 2012.. Pelanggan yang nak datang cancel last minute sbb kawan dia ade hal πŸ™‚ It’s oke.. Tadi sms sebab nak pastikan jadi datang ke tidak. Sebab takut takde orang nak jemput. Hari ni Jumaat..

Apa kamu buat?
Hari ni… em.. xde ape sangat untuk nurseri.. Bersihkan area cekur dan pelangin di nurseri bawah.. Rumput unik n misteri yang kiter suka tu da xde pulak.. About three years jaga.. Maybe cuaca panas bulan lepas.. Hurm.. It’s oke.. Mesti nanti die tumbuh lagi kan? Will saying like this bila dia tumbuh semula nanti.. “hi.. really miss u my dear.. Kemana kamu menghilang.. “Huhu.. πŸ™‚

Oke2.. Selain tu, pagi2 tadi.. Masak semula jus rozel yang mama masak last week.. Nak simpan dalam peti ais.. Kali ni, siap label.. Letak dalam botol mineral yang diguna semula.. Sebelum isi, kena sterile dulu.. So, cuci bagi bersih.. rendam air panas.. Jus dimasak dengan slow cooker.. Everything basuh dengan air panas mendidih.. Even tapis.. Sebelum masuk botol, tapis masuk bekas lain dulu untuk asingkan kulit buah.. Da siap, label.. tuai buah 20 Feb 2012.. di simpan pada 1 Mac 2012,, Masa taip entri ni, da selamat masuk freezer.. Yang masak tu takde taruk gula. Nanti nak buat air, sila taruk gula yer.. (kalau tak nak pun xpe..) n i’m thinking how too make a cordial yup? πŸ™‚ Takpela.. Itupun da cukup.. Cuma buah rozel banyak lagi nak tuai nanti, Insya-Allah.. Boleh jadi hadiah.. Siape nak simpan banyak2 kan.. Tak muat freezer.. N membazir kalau biar buah tu gugur camtu je.. Takde orang makan.. Nak jual, tak cukup banyak.. Hurm.. >__< Buat apa yang termampu.. He know what inside our heart right? kembali πŸ˜€

Then, ke nurseri bawah tu, nampak buah markisa da gugur.. ada lah dalam tiga biji.. Markisa kuning.. Da keluarkan isi, simpan dalam freezer (nurul… what r u doing… >_< bakal penuhkan freezer).. Kalau da banyak, nak bagi Pak Tua buat ubat… n i’m thinking bila.. nak banyak ntah.. layan je la.. ade orang nak, bagi.. Ha! Pak Mi ada.. Memang rezeki dia kot.. Besok kan balik Melaka.. Bagi dia je la.. Fevret dia tu kan.. Harap dia suka… markisa kuning agak masam.. Yang ungu da habis.. Alhamdulillah..

N kiter ambil isi cekur sikit.. Serai acheh sikit.. Pelangin sikit.. In my mind.. Nak tanam kat nurseri baru.. Area roda.. But belum confirm decide.. Fikir kalau long term, how it will look like.. Ade masalah ke tidak dll.. Cadangan lain nak tanam alternanthera je bagi warna2.. But little kukku (ayam) , kucing n anjing.. wild boar.. kambing n ternakan orang merupakan antara aspek yang harus dipertimbang.. Pokok ape yang diorang tak kacau.. Tak makan.. n Tak suka.. Tak rendah n tak tinggi.. Kalau membantu pertumbuhan pokok dalam nurseri (elak pest/ invite beneficial) atau mendatangkan hasil (boleh tuai/ diguna/ dimakan etc.).. tu kira extra point.. Mula perhati dan senarai dalam kepala da beberapa lama..

Ok.. Noted ya.. πŸ™‚ Wassalam..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s