Buah Cermai Pertama Kami =)

Salam semua πŸ™‚ Hari ni 5 Mac 2011.. tak ke nurseri pagi-pagi.. dan tak berjalan-jalan di luar jugak.. Selesaikan persediaan urusan yang nak dibuat akan datang.. Harapnya nanti tak kelam kabut bila tiba masa.

Mama mengemas di luar. Me? Nape malas-malas nie.. Kebuntuan n celaru.. Just do~ :/

Apepun, tadi petang dengan mama, ke nurseri bawah.. Buah cermai ada yang da gugur. Agaknya da masak. Mama pun kait yang besar. First buah. Tak banyak macam pokok orang lain pun.. Tapi itupun da alhamdulillah πŸ™‚

Kiter bawa naik atas.. Basuh.. Rasa tanpa apa2 tambahan. Masam dan kelat. Mama kata belum masak betul lagi. Mama happy sangat sebab ni makanan dia masa kecik2 dulu..

Kiter find out sikit cara nak makan buah ni kat internet.. Jumpa resepi yang dikongsi oleh pembaca blog http://kitatauke.blogspot.com/2010/05/anggur-malaysia-buah-cermai.html

M a W a D D a H said…
lama tak makan buah cermai…huhu

1) sedap gak kalau buah cermai tumbuk, then campur dgn cili dan belacan, gula skit…

2) goreng cermai ngan gula..bila kaler itam, stop la goreng..sedap..cuba la buat…

dan di blog http://www.joycescapade.com/2011/04/buah-cermai-story.html

Caranya lebih kurang begini,, Gaul buah cermai masak yang dipetik dengan garam dan biar beberapa jam.Β Rendam dalam air gula yang telah dimasak dan simpan dalam freezer. Siap untuk dimakan sebagai jeruk bila2 masa.

Okey.. Tamat sampai sini dulu.. Wassalam πŸ™‚

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s