Resipi: Nasi Ulam Nyonya Peranakan =)

Update 25 May 2012:
Gambar Nasi Ulam yang telah siap digaul… ♥

Hari ni 15 Mac 2011… buat lagi perkara yang pernah try pada 22 Mei 2011… Nasi ulam Nyonya Peranakan.  Untuk hidangan tetamu yang akan datang pada hari ni.. Dapat resipi sebelum ni dari internet. Ntah mane link lupa da.. Nanti kiter taruk bile kepala da tak serabut… Kalau ade kelapangan.. n ingat lah.. kalau da lupe, sowi la.. hihi..

Tapi kali ni bahannya selasih da ada.. Pudina pulak takde.. Harap abah jumpa pudina segar di kedai.. Kalau ada, complete set.. yey!  🙂

Ni rekod dari diari…
———————————–

21 Mei 2011 petang, gi cari bahan2 keliling rumah dengan Asyira.. Antara herba yang diperlukan:-

Daun kesum / Thai Coriander – 3 tangkai je..
Bawang merah kecil/ Shallot – 6 biji… untuk 4 cawan nasi
Serai Makan – sebatang je..
Kelapa – Goreng kelapa parut dalam 2 – 4 sudu je pakai…
Daun Limau Purut – 5 helai…
Daun Kaduk – 12 helai.. tapi sebab mama kata nak wat ckit je.. kiter amik 10 helai.. tu pun daun besar2..
Daun selasih – alahai~ daun selasih kat rumah time ni la die togel lakkan.. sabar2~ xpakai.
Bunga kantan – Dalam resipi separuh kuntum je.. tp mama cmpur smalam sume = 1 kuntum
Rizom kunyit segar – 1 inci je.. cincang.. sume bahan pun kasi potong, hiris2, halus2 gitu…
Daun cekur – 4 helai je.. ikut resepi yang diberi..
Daun pudina – 3 tangkai juga…

Tu je… Actually die kena ada sambal belacan.. tapi kitorang tak pakai.. Ikan masin goreng pun tak pakai… Garam n gula sikit.. agak2 lah sebagai perasa… Dalam resipi kata ble taruk lada hitam juga sebagai perasa.. pun tak guna.. Kitorang makan dengan lauk kari ayam yang abah sembelih semalam… Semua bahan fresh dari ladang kecuali bawang..

Cara nak wat? Tanpa perlu masak atas dapur… Nasi yang panas baru masak, gaulkan dengan semua bahan2 tersebut…. Aromanye.. menawan.. Rasanya… sangat sedap.. terkenang2 di tekak sampai la nie.. cam nak makan lagi tapi da xde.. wa.. penangan masakan dulu2… Tetiba terkenang arwah moyang.. Al-Fatihah untuk arwah Nek Yam.. Kalau dia ada, mesti die pun suka kan? kan? =)

Apepun, alhamdulillah.. gambar len kali… siapkan keja yang diamanahkan dulu… takut komputer rosak.. Lagipun hujan akhir2 ni disertai kilat, petir, guruh.. takut wo.. Hurm.. Oke.. Ada masa, ada umur, ble ngomel lagi kat sini… Sayang mama.. sayang abah.. Sayang sume… sekian.. Oke tamat…hehe.. Wassalam..
————————-

Antara bahan nasi ulam nyonya peranakan =)

setelah dihiris

bahan-bahan setelah dihiris

Tu catatan 21 Mei.. Kali ni ade gambar.. Yang ambil masa mei 2011 tu 🙂 Gambar nasinya xde amik.. Maybe yang kali ni boleh ambil.. Insya-Allah..

Advertisements

2 thoughts on “Resipi: Nasi Ulam Nyonya Peranakan =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s