Eksperimen : Minyak Kelapa n Kenanga

image

Daun kering

Bunga kenanga yang telah dikumpul dan dikeringkan dalam bulan mac 2012.

image

Minyak kelapa

Minyak kelapa yang mama buat untuk nek uda. Ada lebih untuk kegunaan family kiter n utk try n error.. So.. Apelagi.. Yg sebelum ni pun mama ada buat. Tapi bau dia makin lama makin xok.. Kata mama sebab xgoreng dulu kelapanya smpai pecah minyak.. O.. Kena belajar la ni tips orang tua2.. Cara nak dapat minyak kelapa dari kelapa pun bukan gitu2 ja. Kelapa yang digunakan, kelapa tua. Semakin tua, semakin banyak santan. Kadang ambil untuk buat benih. Hurmm.. K.

Berbalik pada bunga kenanga yang telah dikeringkan… Dicampur dengan minyak kelapa untuk lihat apa jadi pada baunya.. Kenapa? Em.. Mahu cuba2 aja.. Macam eksperimen ni la m sebelum ni yang turut dikongsikan dalam web ni.. Pengalaman.. Da xde nenek moyang nak cerita ilmu dia dulu2.. Kena la try sendiri.. Nanti ada story la nak kongsi dengan cucu.kalau diorang minat.. Kan? Kan? Tak sempat cerita.. Catatan pengalaman ada.. dulu selalu tengok orang tua2 buat.. Nampak macam remeh.. Tp cuba buat sendiri.. Baru tahu nilai harga sebenar.. Pengalaman itu xkan mampu beli.. Kita boleh jadi berpengetahuan dengan ilmu orang.. Tapi xsebaik yang merasai dan melaluinya sendiri.. Original.. find it in ourselves.. Macam novel HM Tuah.. Should read that.. Walau agak kompleks.. Tp ada sesuatu.. ๐Ÿ™‚

em… Itu sahaja boleh cerita wat masa ni.. Nanti jemur campuran.. N tapis.. Untuk mengikat bau, sedikit serbuk kulit kayu manis diperlukan.. ops.. Baru teringat.. Nurul pun xletak lagi.. K.. Bye.. ๐Ÿ™‚

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s