Orange Asiatic Lily

Koleksi gambar lama yang baru sempat untuk dimuat naik di sini. Pokok bunga ini Asyira beli masa Mini MAHA NS tahun 2011. Dengan harga RM 25 dan penjualnya pun tak tahu nama pokok. Yang pasti, katanya bunga luar negara. Tak tahan panas tapi tak boleh siram banyak air.

Pada masa ini, hanya tinggal satu bulb sahaja yang selamat. Sebelum ni, Nurul pecahkan. Rupanya seperti gambar di bawah ini.

Bebawang Orange Asiatic Lily

Mana tahu anjing terlepas masuk ke dalam nurseri semaian. Rasa macam nak nangis.. Huhu. Cuba selamatkan. Dari empat, dua yang naik. Satu darinya Nurul beri pada Puan Mimi dengan harapan kalau pada kami yang satu ini pun tak selamat, masih ada rakan yang memilikinya. Β Sayang.. Kita hanya mampu merancang. Walaupun Nurul beri pada Puan Mimi yang paling baik Nurul ada.

Nurul dan Asyira sama-sama cari men’Google’ maklumat mengenai tumbuhan ini. Dengan menggunakan keyword, Orange Lily. Satu persatu gambar kami lihat hingga jumpa yang serupa. Sukar juga tapi seronok πŸ™‚

Ini gambar bunga dan strukturnya.

Struktur Bunga Orange Asiatic Lily

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ini pula gambar-gambar struktur daun dan pertumbuhannya.

Struktur batang dan daun Orange Asiatic Lily

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antara rujukan cara penjagaan yang kami baca:

Orange Asiatic lilies have straight stems and a very mild scent. Plants are typically 2 to 4 feet tall. Flowers grow as large as 9 inches in circumference. There are several solid, speckled or striped blooms to a stem. Asiatic lilies bloom from early to late summer.

These lilies prefer full sun to part shade. They are somewhat drought-tolerant, but they require moisture during the growing season and should be watered regularly.

Asiatic lilies may be planted in spring or fall. Bulbs should be spaced 4 to 6 inches apart and planted at a depth of approximately 8 inches. Planting old bulbs is not recommended. This lily is an appropriate choice for a flower bed or a border. Stunted flowers should be removed and discarded.

From:Β http://www.ehow.com/facts_7628963_care-orange-asiatic-lily.html

Advertisements

2 thoughts on “Orange Asiatic Lily

  1. salam… apa perkembangan bulb asiatic lily tu sekarang… berminat ak tau sebab saya juga ada membeli bulb ini melalui online… mmg mahal… gamble je hidup ke tak ni…

    • W’salam kak,
      Saya baru dua minggu lepas periksa dan pindahkan bebawang yang selamat ke saiz yang besar sedikit. Gambarnya akan menyusul kemudian. Salam Aidilfitri. Terima kasih berkunjung ke blog ini πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s