Koleksi Spesies Selasih (Ocimum varieties) :)

Buat masa ini… Koleksi yang ada di tempat kami – 16 nov 13′.. Tak berapa pasti sweet basil tu betul atau tidak.. Masa beli, katanya sweet basil.. Tp bila diskusi dengan rakan tanaman, kata mereka thai basil.

image

Spesies selasih

Sebahagian diperoleh dari pelanggan yang berminat untuk saling kongsi. Contohnya.. Spesies cinnamon basil dan globette basil 🙂 Belajar benda baru.. Banyak rupanya baka selasih kan? Beza dari segi bunga, aroma, pertumbuhan dll..

Kemangi hijau atau lemon basil sedap dibuat air. Mempunyai bau lemon / citral.. Dimasak atau buat ulam pun sedap juga. Memang antara baka kegemaran.. 🙂

Sweet basil ada kami gunakan sebagai salad, bahan dalam kuah spaghetti dan penyediaan bahan perap ayam / daging. Biji benihnya juga boleh dikumpul buat air.. Yummmeh! =)

Kemangi hitam / black tulsi.. Rasa pedar2 macam tu.. Dikatakan bagus untuk jantung. Ada yang jenis putih.. Putih kurang sikit pedarnya.. Digunakan dalam masak lemak putih.

Disebabkan Globette basil dan cinnamon basil masih baru lagi.. Kami belum bereksperimen dengannya dalam masakan. Kalau ada yang da ada pengalaman, bolehlah kongsikan dengan meninggalkan komen atau pautan blog anda. 🙂

Posted from WordPress for Android

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s