Nilam Pandan?

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua 🙂 Terima kasih sudi menjenguk ke jurnal ini.

Kali ini kami ingin kongsikan tumbuhan yang diperoleh daripada nenek saudara. Kata nek leha dan beberapa kenalan, pokok ini dikenali sebagai nilam pandan. Ada yang menggelarnya nilam, nilam dulu2, nilam asal, daun wangi dan sebagainya. Nama saintifiknya kami belum tahu 😅😅.

image

Terima kasih nek leha untuk pokok ini 😊

Daunnya mengeluarkan aroma seperti daun pandan apabila diramas atau dikeringkan. Dari jauh ia kelihatan seperti nilam tetapi struktur daunnya sangat berbeza. Nilam memiliki daun baldu yang lembut. Manakala tanaman dengan batang separa berkayu ini memiliki daun yang keras seperti tanaman plastik dan kasar. Seperti daun pecah kaca/ pecah beling (Strobilanthes crispus).

Pada awalnya kami ingatkan nek leha pun kena tipu macam kami.. rujuk pos entri ini😂😂. Nampak macam tanaman yang serupa. Tapi kenapa yang sebelum ini tidak bau langsung. Huhu.

Tanaman ini mudah dijaga seperti pokok biasa tetapi tidak tahan pada sinaran matahari secara terus. Memerlukan bekalan air yang mencukupi. Perosak tiada masalah sangat (buat masa ni yang kami perhatikan…takde ulat bulu yang suka). Pembiakan melalui keratan seperti anak pokok nilam sebenar ☺.

Sekiranya ia berbunga, kami akan update lagi. Sampai sini sahaja dulu. Penat nak sambung taip. Semoga bermanfaat dan moga berjumpa lagi dilain masa. Inshaa Allah. Daa~~~ Wassalam.

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s