Lantern Fruit/ Ciplukan (Physalis minima)

image

Gambar bunga, daun dan buah baru muncul

Tanaman yang memiliki buah matang berwarna oren di dalam kantung seperti tanglung ini merupakan sebahagian dari ahli keluarga yang sama dengan cili, terung dan kecubung iaitu keluarga SOLANACEAE. Nama saintifiknya ialah Physalis minima.

Pada hari ini, terdapat pelbagai jenis biji  benih varieti Gooseberry yang boleh didapati di pasaran. Kami hanya memiliki jenis biasa sahaja.

Buahnya memiliki rasa masam manis bergantung kepada varieti. Ada yang sedikit kelat dan mungkin memabukkan jika diambil secara berlebihan. Boleh dimakan mentah atau dimasak.

Dikenali dengan nama Wild Cape Gooseberry, Ciplukan. Ia turut dikenali sebagai Lantern fruit atau buah tanglung kerana apabila matang, buahnya bertukar kuning seolah tanglung yang bercahaya. Menarik bukan?

Kami tidak menjual tanaman ini di dalam bentuk polibag. Biji benih akan dibuat dan disimpankan on request sahaja. Hubungi kami untuk mengetahui stock semasa  dan pelbagai lagi biji benih tanaman yang boleh didapati dari kami melalui sms/ whatsapp ke 016-9662747 πŸ˜‰

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s