Resipi : Kek Kurma

Alhamdulillah. Try error untuk baby Nurul. ☺️ Tapi tiada sukatan sebab main agak-agak sahaja bahannya dan dibahagi dua menjadi kek dan biskut.

Kek ini sesuai untuk bayi usia 1 tahun ke atas yang da pass telur. Juga tiada alergi telur, susu dan gandum. Suami pun suka tapi sebab buat untuk snek baby masa open house rumah orang.. Jadi sikit sahaja. Simpan sini bahan yang digunakan untuk rujukan masa akan datang.

Bahan :

🌱 Kurma 9-10 biji (Nurul guna Mariami).

🌱 Susu Dutch Lady Full Cream (dalam 3-5 sdb untuk lembutkan kurma yang sudah dibuang biji).

🌱 Telur 1 biji.

🌱 Butter (untuk baby nurul guna unsalted butter jenama Emborg) 2 sdb

🌱Esen vanilla.

Blend bahan di atas.. Kemudian di bahagi dua dapat 2 keping kek dalam acuan tu.

Untuk kek.. Masukkan tepung gandum (unbleached) yang da diayak dengan penaik. Kalau untuk orang biasa boleh guna tepung kek je. Agak2 la letak jangan cair atau pekat sangat.. Orang da biasa buat kek mesti arif s tekstur doh kek.

Bakar oven api atas bawah dengan suhu 160 darjah (bergantung pada oven) dan masa 15 min

Untuk biskut.. Yang ni nurul tak dapat tekstur yang nurul nak. But still sedap.. But because its not satisfy me. I don’t want ti talk about it.

Hehe.. Ok da.. Jumpa lagi Inshaa Allah. Assalamualaikum. 💞💞

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s